Hjem Nyheter FIA utsetter avgjørelsen i budsjett-saken

FIA utsetter avgjørelsen i budsjett-saken

FIA-president Mohammed Ben Sulayem har tidligere vært tydelig positiv til nye team i Formel 1, og nå har forbundet gitt sitt ja til Andretti. Foto: FIA.com

Siden forrige helg har ryktene versert i Formel 1-miljøet om Red Bull og Aston Martins mulige overtredelse av budsjettaket. En avgjørelse var forventet å komme i dag, men er nå utsatt til etter helgens Japan Gand Prix.

Joakim Stenløs

FIA skulle opprinnelig offentliggjøre hvilke lag som var innenfor budsjettaket og ikke i dag 5. oktober, men det blir foreløpig ikke noe av. Ny dato blir 10. oktober – mandagen etter Japans Grand Prix. 

– FIA informerer om at konklusjonen av analysen av de økonomiske innsendelsene for 2021 fra Formel 1-lagene og den påfølgende utgivelsen av sertifikater om samsvar med finansreglementet ikke vil finne sted onsdag 5. oktober. Analysen av økonomiske innleveringer er en lang og kompleks prosess som pågår og vil bli avsluttet for å muliggjøre utgivelsen av sertifikatene mandag 10. oktober, uttaler det internasjonale bilsportforbundet. 

FIA avviser også at det har vært noen lekkasje, og uttrykker at det eksisterer ubegrunnede spekulasjoner rundt saken.

– Finansreglementet ble enstemmig vedtatt av alle deltagere, som har jobbet positivt og samarbeidet med FIA Cost Cap Administration gjennom dette første året under finansreglementet. Som tidligere kommunisert har det vært betydelige og ubegrunnede spekulasjoner og formodninger i forhold til denne saken, og FIA gjentar at inntil den er ferdigstilt, vil ingen ytterligere informasjon bli gitt. FIA gjentar også at ethvert forslag om at FIA-personell har avslørt sensitiv informasjon er like grunnløst.

LES OGSÅ: Hauger: – Større sjanse for at det ikke blir Prema neste år

Skeptiske teamsjefer

 I forkant har flere aktører vært tydelige på at en eventuell overtredelse må straffes betydelig. Ferraris teamsjef Mattia Binotto fremhever at selv en «minor breach» i deres øyne ikke kan betegnes som liten. 

– Uansett hvilket beløp vi snakker om så er det viktig å forstå at selv om det er fire millioner, som faller innenfor kategorien som er regnet som et lite brudd, er ikke fire millioner lite.

– For oss er fire millioner det vi bruker på nye deler i løpet av en sesong. Fire millioner er også nok til å betale lønnen til 70 ansatte, som kan komme med ideer og løsninger gode nok for kanskje et halvt sekund per runde!, uttaler Binotto i forkant av avgjørelsen. 

Haas-sjef Guenther Steiner stiller spørsmål ved om overtredelsen har hatt effekt også utover forrige sesong. 

–Skapte det en fordel for tiden fremover også? Jeg tenker at det er det største spørsmålet etter min mening. Og da burde det være straff for fortiden, for fremtiden, for alltid, uttaler Steiner.

LES OGSÅ: Dobling av antall sprintløp neste sesong

Sky: Ingen lag vil møte streng straff

Eventuelle overstigelser kan klassifiseres i «minor breach» om det er snakk om en overstigelse under fem prosent av det totale budsjettet, og som «material breach» om det er brukt over fem prosent av budsjettet. Sky Sport News rapporterer om at ingen Formel 1-lag vil møte noen streng straff, og at det kun har blitt gjort mindre brudd.