Hjem Nyheter Kritikk mot Markos uttalelse om Norris

Kritikk mot Markos uttalelse om Norris

Teamsjef Andrea Stella med sin førerduo Landp Norris og Oscar Piastri. Foto: McLaren

Andrea Stella har kritisert Helmut Marko for å stille spørsmål ved Lando Norris’ mentale kapasitet til å kjempe om Formel 1-tittelen, og mener at kommentarene hans er verre enn Max Verstappens banning under Singapore Grand Prix.

Red Bulls rådgiver, Marko, hevdet nylig i det tyske magasinet Motorsport Magazin at Verstappens rival om tittelen, Norris, «har noen mentale svakheter».

Det er uklart hva Marko refererte til, men Norris innrømmet før forrige måneds italienske Grand Prix at han ofte føler seg nervøs før løp.

McLaren-føreren har også tidligere snakket åpent om depresjonen han slet med da han først begynte i Formel 1 i 2021.

LES OGSÅ: Norris tok pole

McLarens administrerende direktør, Zak Brown, uttalte at Markos kommentarer satte Formel 1 «10–20 år tilbake» etter at andre stjerner også har åpnet opp om sine psykiske helseproblemer.

Den syv ganger verdensmesteren Lewis Hamilton har blant annet vært åpen om sin kamp med depresjon, mens hans Mercedes-sjef, Toto Wolff, har diskutert sine egne psykiske helseutfordringer.

Mer alvorlig enn Verstappens banning

Nå har McLaren-teamets sjef, Andrea Stella, også kritisert Markos uttalelser og sagt at de var mer alvorlige enn Verstappens banning, som resulterte i en samfunnstjeneste etter pressekonferansen under Singapore Grand Prix.

– Jeg mener at i det Helmut sa, lå det en enorm, tapt mulighet,» sa Stella til Autosport da han ble spurt om Markos kommentarer.

Han sa at det var en tapt mulighet til å forsterke støtten til arbeidet som har blitt gjort de siste tiårene, spesielt det siste tiåret, med åpenheten rundt det å snakke om psykisk helse.

– Jeg var faktisk stolt av hva Formel 1 har klart å oppnå, hva førerne har klart å oppnå, eller idrettsutøvere generelt, når de snakker om det – når Lando har vært en ambassadør for å snakke åpent om at det noen ganger er greit å ikke ha det bra, og at det ikke nødvendigvis handler om ham, men om temaet. Så hører du hva Helmut sa, og det føles som om én kommentar ødelegger arbeidet de siste 20 årene. Max ble irettesatt for banning. For meg er dette mye mer alvorlig med tanke på hva et medlem av Formel 1-samfunnet har sagt, sammenlignet med ett dårlig ord på feil sted.

LES OGSÅ: Verstappen vant sprintløpet i Austin

Også Schumacher var usikker

Andrea Stella har jobbet med en rekke F1-legender, og var helt sentral i suksessen som Michael Schumacher hadde. Han fremhevet at den syv ganger verdensmesteren også var en fører som til tider kunne slite med selvtillit – til tross for sin dominerende karrière i sporten.

– Etter å ha jobbet med store førere, kan jeg si at hver fører var veldig, veldig forskjellig, men alle var utrolig eksepsjonelle,» la Schumachers tidligere ingeniør i Ferrari til.

– De var alle fantastiske fra et kjøreteknisk ståsted, men veldig forskjellige når det gjaldt følelsesliv, syn på livet, hvordan de brukte fritiden sin, og hvordan de opptrådte aggressivt i bilen. Veldig forskjellige. For eksempel har jeg allerede sagt flere ganger at Michael fremsto som veldig selvsikker, men faktisk kom selvtilliten hans fra arbeidet med teamet. Han var noen ganger ikke særlig selvsikker i det hele tatt. Selvtilliten kom gjennom arbeidsetikken og arbeidet du legger ned i det du gjør. Derfor vet du at du gjør en god jobb, du ser resultatet og bygger selvtillit – og vi snakker om Michael Schumacher, ikke sant?» sa Stella.